Terug
Regionieuws

Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst

19 april 2024 17:09
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA)à, heeft een erfgoedpremie van 150.000 euro toegekend voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst. Het Oud-Schepenhuis bestaat uit drie gebouwen: het schepenhuis, de belforttoren en het gebiedshuisje. Het schepenhuis, opgericht in 1225, is het oudst bewaarde schepenhuis van de vroegere Nederlanden. De restauratiewerken zullen gefaseerd plaatsvinden, met herstel van het buitenschrijnwerk, glas-in-lood, schilderwerken, dak en gevels. Ook wordt een lift geïnstalleerd om het gebouw toegankelijker te maken.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) noemt de toekenning van de erfgoedpremie een eerbetoon aan het rijke verleden van Aalst, waarbij hij de blijvende waardering en zorg voor het historische bouwwerk benadrukt. Schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA) is dankbaar voor de tweede subsidie van Vlaanderen voor het belfort. Naast verbeteringen aan toegankelijkheid en duurzaamheid, zullen ook externe restauratiewerken worden uitgevoerd, zoals het herstellen van dakkapellen, plaatsen van achterzetramen en restauratie van glas-in-lood-ramen. Hierdoor kan het erfgoedgebouw zijn grandeur behouden en bezoekers, scholieren en lokale bewoners blijven verwelkomen.

Het Oud-Schepenhuis, opgericht in 1225, is het oudst bewaarde schepenhuis van de vroegere Nederlanden. Het biedt een interessant overzicht van drie eeuwen profane bouwkunst in de Nederlanden. Het schepenhuis werd in 1943 beschermd als monument, terwijl de belforttoren op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staat.

Foto's ©Swirko

Bron Gazet Ajoin

Foto's

Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst
Vlaamse middelen voor de restauratie van het Oud-Schepenhuis in Aalst