Terug
Regionieuws

Utopia zet met Leesoffensief in op leesvaardigheid

06 juni 2024 16:26
Utopia zet met Leesoffensief in op leesvaardigheid
Utopia zet met Leesoffensief in op leesvaardigheid

Uit internationaal onderzoek blijkt dat het gemiddeld niveau inzake begrijpend lezen er in Vlaanderen sterk op achteruit is gegaan. Eén op vijf Vlaamse leerlingen haalt het referentieniveau niet. Daarom legt de stedelijke bibliotheek Utopia voor volgend schooljaar veel nadruk op leesvaardigheid.

‘Utopia is niet alleen een aangename plek waar bezoekers leuke dingen kunnen doen. We hebben als bibliotheek ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zetten alle zeilen bij om de leesvaardigheid op te krikken,’ zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). ‘Het net goedgekeurde jaarprogramma staat helemaal in het teken van die opdracht’.

Op dit moment biedt Utopia reeds tal van eigen activiteiten aan zoals Samen Lezen, Vertelstof, de Leesclub, voorlezen in woonzorgcentra, Woordenaars en de Literaire Living. Ook door de inzet van een Leescoach en door aan te sluiten bij nationale initiatieven zoals de Voorleesweek, de Leesjury, de Poëzieweek, Jeugdboekenmaand en Vlaanderen Leestdag maakt de bib leesvaardigheid tot een permanent speerpunt van haar werking.

De bestaande initiatieven worden nu aangevuld met twintig voorleessessies. Deze zullen doorgaan in het atrium van de bibliotheek. Daarenboven wordt onder de naam Leesclubbing een nieuw aanbod informeel lezen opgestart. Er is ook aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Voor hen wordt er een speciaal ontwikkelde Samen Lezen-groep opgestart.

Vanuit haar expertise zal Utopia ook deelnemen aan het panelgesprek van de tweede Vlaamse Iedereen Leest-conferentie die plaatsvindt in het najaar.

Foto (if)

Bron Gazet Ajoin