Terug
Regionieuws

Troebelheid in het drinkwater in delen van Aalst

08 februari 2024 14:23
Troebelheid in het drinkwater in delen van Aalst
Troebelheid in het drinkwater in delen van Aalst

Farys heeft vastgesteld dat het leidingwater momenteel niet aan de drinkwaternormen voldoet. Door onderhoudswerkzaamheden aan het drinkwatertoevoernet zijn verhoogde stroomsnelheden in de drinkwaterleidingen opgetreden. Als gevolg hiervan is natuurlijk bezinksel opgeroerd, wat heeft geleid tot een bruine kleur of troebelheid in het drinkwater.

Bewoners van delen van Aalst kunnen hier mogelijk last van ondervinden.
Bewoners die een afwijkende troebelheid van het drinkwater ervaren, worden verzocht de leidingen te spoelen en het drinkwater uit voorzorg te koken vóór gebruik. Farys is momenteel bezig met het spoelen van de leidingen en met het uitvoeren van extra kwaliteitscontroles om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren.

Koken van leidingwater
Kook leidingwater gedurende 5 minuten om het te drinken, bij het bereiden van voeding, om de tanden te poetsen en voor het reinigen van ogen en open wonden. Het leidingwater kan wel worden gebruikt om te douchen, te baden, af te wassen en schoon te maken. Indien u twijfelt ofbepaalde gezondheidsklachten gelinkt kunnen zijn aan het leidingwater, neem dan contact met op de huisarts.

Spoelen van leidingen
Om eventueel aanwezige vervuiling in binneninstallaties te verwijderen, verzoekt Farys om alle kranen (warm en koud) in de woning open te zetten en het water te laten stromen tot wanneer er helder water uit de leiding komt. Op deze manier wordt het water in de leidingen ververst.

Bijkomende communicatie
Naast Aalst zijn ook Destelbergen, Wetteren, Lede, Lochristi en Wichelen getroffen. Hoe lang de ongemakken in Aalst en omstreken zullen duren, is momenteel nog niet duidelijk. Zodra het leidingwater terug voldoet aan alle normen, wordt dat gecommuniceerd. Voor de recentste informatie kan u terecht op de website van Farys: www.farys.be

Bron Gazet Ajoin