Terug
Regionieuws

Hogeschool Odisee verdeelt 100 selectieve vallen voor Aziatische hoornaar in Aalst

22 februari 2024 08:39
Hogeschool Odisee verdeelt 100 selectieve vallen voor Aziatische hoornaar in Aalst
Hogeschool Odisee verdeelt 100 selectieve vallen voor Aziatische hoornaar in Aalst

De hogeschool Odisee campus Aalst lanceert het burgerwetenschapsproject 'VESPA' om de verspreiding van de invasieve Aziatische hoornaar in te perken. Het project biedt 100 gratis selectieve vallen aan om koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen voordat ze nesten bouwen. Het initiatief wordt gesteund door de dienst wetenschapscommunicatie van Odisee Aalst, in samenwerking met de Lerarenopleidingen en de opleiding Argo- en biotechnologie in Sint-Niklaas. Deelnemers worden opgeroepen om deel te nemen door een val te plaatsen in hun tuin, terras of balkon, en kunnen zich registreren op de website van Odisee. De val kan gratis worden opgehaald op de campus, en deelnemers worden aangemoedigd om gevangen Aziatische hoornaars te melden voor analyse door de onderzoekers. Geert Callebaut, onderzoeker en imker, benadrukt het belang van het project voor het behoud van de biodiversiteit en het beschermen van honingbijen.

Wil je deelnemen aan dit onderzoek?
Registreer je dan op https://www.odisee.be/vespa. Na registratie ontvang je een bevestigingsmail waarmee je je gratis val kan ophalen aan het onthaal van Odisee Aalst (Kwalestraat 154). De val kan eenvoudig worden gelijmd in de bijgeleverde plastic doos, waarin je zelf lokstof op basis van witte wijn, blond bier en zoete siroop kan plaatsen. Heb je een Aziatische hoornaar gevangen? Dan kan je dit melden op dezelfde website, zodat de onderzoekers de gegevens kunnen analyseren en de verspreiding van deze invasieve soort nauwlettend kunnen volgen.

Foto (*)

Bron Gazet Ajoin