Terug
Regionieuws

Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang

12 februari 2024 09:05
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang

De levendige 94e stoet markeerde het begin van het carnavalsweekend in Aalst, met een opvallende erehaag van meer dan zes kilometer lang, gevormd door 80.000 enthousiaste toeschouwers. Onder hen bewogen zich 71 vaste en 226 losse groepen tijdens de 94e zondagsstoet. Ondanks de aanwezigheid van regen, die tijdelijk voor wat spelbreker speelde, bleef de sfeer onverminderd feestelijk. De stoet verliep langzaam maar gestaag, met weinig onderbrekingen, en duurde tot laat in de avond, waarbij de laatste wagen pas om 22.20 uur de Grote Markt bereikte. De carnavalisten doken na afloop meteen het feestgedruis in.

De stoet begon onder een mild winterzonnetje op het Statieplein, maar naarmate de avond vorderde, veranderde het weer en werden er meer buien verwacht. Desondanks bleven de tribunes langs de route goed gevuld en werden de toeschouwers getrakteerd op pracht, praal, humor en lokale en internationale thema's, vooral bij de losse groepen. Hoewel de stoet over het algemeen gespaard bleef van grote incidenten, deed de laatste groep, Lotjonslos, er langer over dan verwacht om de Grote Markt te bereiken.

Veiligheidsdiensten, waaronder hulpdiensten en cameratoezicht, volgden het verloop van de stoet en de daaropvolgende festiviteiten nauwlettend. Hoewel politie en medische hulpdiensten het redelijk druk hadden op zondagavond en tijdens de feestnacht, waren er geen noemenswaardige incidenten. Er werden enkele bestuurlijke aanhoudingen verricht voor openbare dronkenschap en tussenkomsten bij kleine schermutselingen, evenals enkele meldingen van drugsbezit. Ook werd één drone onderschept die zonder toestemming vloog tijdens de stoet.

Op medisch gebied werden in totaal 122 mensen behandeld door de hulpposten op zondag, waarvan het merendeel meerderjarig was. Er waren enkele gevallen van alcoholgerelateerde verzorging bij minderjarigen. De brandweer hoefde slechts één keer uit te rukken voor een carnavalskar.

Maandagprogramma
Hopelijk zijn alle groepen goed gerecupereerd, want vandaag moeten ze om 13.30 uur alweer aan de bak voor de maandagstoet. Die legt hetzelfde parcours af als gisteren. Verder is vandaag de Grote Markt de place to be. Om 14 uur vindt er eerst de bezemdans van de Aalsterse Gilles plaats. Aansluitend, om 14.30 uur is er de Ajuinworp, met duizenden snoepajuintjes, 100 prijzen en één Gouden Ajuin (een ontwerp van goudsmidatelier Claessens). Om 21.30 uur is er – ook op de Grote Markt – de prijsuitreiking. De bezemdans, Ajuinworp en de prijsuitreiking kun je live bekijken via www.aalstcarnaval.be

Foto's ©Swirko

Bron Gazet Ajoin

Foto's

Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang